+47 930 73 787 post@fjordcruise.net

Fot og sykkelturer i fjellet

3 dagers tur på fjord og i fjell i regionen rundt Ålesund.

Denne turen på tre dager starter og i Ålesund, der vi kombinerer fjordopplevelser ombord i “My Passion”, med sykkelturer og fotturer i og rundt det som omtales som “Sunnmørsalpene”. 

Været styrer vi ikke, men er du glad i naturen, tror vi du vil oppleve et minne for livet.

Turen starter og stopper i Ålesund sentrum, men været avgjør hvor vi drar, Distriktet vårt er kjent for høye fjell og dype fjorder, men også for regn og sol på samme dag. Noen dager er det helt vindstille, andre dager er det vindstille tidlig om morgenen og ved solnedgang, men med vind i løpet av dagen og ettermiddagen. Temperaturen er ofte 10-20 grader både vår, sommer og høst., men med +/- 10 graders variasjoner der vinteren kan by på minusgrader og sommeren på opp mot 30 grader Celsius. Vi benytter ofte ordtaket om at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær. For å oppleve flott utsikt fra våre høye fjell, må det være klart vær. Noen ganger er det tåke eller lavt skydekke, og da velger vi heller kysten. Blåser det fra sørvest, følger ofte regn med, og da velger vi fjordene i indre strøk.Vi er oppvokst i distriktet og har lang erfaring med hva som gir deg best utbytte av turen. Uansett vær; det blir en opplevelse!

Selve turen starter med en god time tid ombord i “My Passion”, en båt på 38 fot, med oppvarmet cabin med både dusj og toalett. Den har 2 motorer på tilsammen 580 HK som gir en marsjhastighet på 25 knop, og er utstyrt med sikkerhets- og redningsutstyr til 12 passasjerer. Følgebilen med tilhenger som skal være med oss hele turen tar med seg bagasjen din sammen med syklene som vi skal benytte på deler av turen. Skulle du oppleve noen strekninger for krevende, bare sier du fra, så får du sitte på med enten båten eller følgebilen.

Vi starter normalt i Ålesund der vi henter deg og baggasjen.kl. 10:00 på avtalt sted. Vi går ombord i båten og cruiser inn den kjente Borgundfjorden der man på vinteren kan oppleve det kjente torskefisket. Vi fortsetter videre inn Hjørundfjorden der vi passerer en rekke fjelltopper på over 1000 moh. Vi går med sakte fart forbi de mest interessante for fotografering. Et par populære toppturer er Saksa på 1065 moh som er oppnåelig på en dag, og den noe mer krevende Slogen med sine majestetiske 1564 moh som dessverre blir for lang innenfor våre tidsrammer. Vi har på forhånd naturligvis undersøkt både langtidsvarsel og kanskje også snakket med lokalkjente på jakt etter gode opplevelser, og dette har vi tatt med i betraktningen om hvor vi nå drar videre.

Denne destinasjonen fortsetter på dag 1 videre fra Hjørundfjorden. Ved Urke eller Øye fortsetter vi med en sykkeltur på ca. 23 km gjennom Norangsdalen forbi Lygnstøylsvatnet til Hellesylt. Inkludert tid til fotografering, beregner vi turen til 2-3 timer. Når du ankommer Hellesylt, ligger båten klar og venter på deg. Blir turen for krevende, ringer du følgebilen, så plukker vi deg opp.

Vel ombord i båten, setter vi nå kursen mot Geirangerfjorden, der vi får sett fossefall fra “De syv Søstre” og med “Friaren” på den andre siden, der Geiranger ligger innerst i fjorden. Vi planlegger ikke å gå iland der, men snur og setter kursen mot Valldal/Norddal der vi skal overnatte. Båtturen tar ca. 3 timer, og vi finner fram til stedet der vi skal overnatte. Hvor det blir avhenger av hvor vi har funnet noen som har plass til oss, men igjen, vi jakter på en opplevelse for deg i et vakkert fjord- og fjellandskap. Kanskje kommer vi over en fiskestim med makrell eller småsei? Om forholdene tillater det skal vi tenne bål og grille ved sjøkanten. Kanskje med egen fisk? Hvis ikke finner vi på noe inne i varmen.

Dag 2 med flere valgfrie aktiviteter

Neste dag går vi ombord i båten og setter kursen til Viken der vi sikter mot en topptur på 1088 moh til Mefjellet. Turen tar omlag 6-8 timer og regnes som middels krevende. I turistsesongen kan de som heller ønsker det, oppleve elverafting eller et besøk hos Valldal Aktivitetspark

Dag 3 med kurs tilbake til Ålesund.

På dag 3 spiser vi en bedre frokost, før vi setter kursen mot Ålesund, der vi planlegger å gå iland tidsnok for de som skal rekke fly på ettermiddagen. For de som har mer tid, tar vi nå turen opp trappene til Fjellstua, besøker Rundskue og ser oss rundt på byfjellet Aksla. Alt etter hva som passer best, går vi enten nå tilbake til byen, eller så bestiller vi minibuss til flyplassen, takker for hyggelig samvær og ønsker hverandre en god hjemtur.

Klær og utstyr, hva trenger du?

Vi planlegger å overnatte på hotell eller hytte som inkluderer sengetøy, hvilket altså betyr at du ikke har behov for liggeunderlag og sovepose. Værforholdene i april byr ofte på temperaturer rundt 0-15 plussgrader (ute ved kysten) og noe kaldere (5 grader kaldere?) i indre fjordstrøk. Du bør være forberedt på regn, og da er det viktig med regntette varme sko og ytterklær. Fjellturene kan vare opptil 5-6 timer og sykkelturene 2-3 timer, og da vil utstyr som holder deg tørr være viktig. Varmen holder du nok ved at du er i aktivitet. Følgende utstyr anbefales (husk at det kan være vanskelig å tørke vått tøy raskt. Beregn derfor gjerne også ekstra yttertøy):

  • Ullundertøy, trøye, sokker, longs  (sportsundertøy/ullboxer og BH)
  • Tykkere ull som mellomlag
  • Vindtett/vanntett jakke og bukse
  • Lue/caps under hetten på ytterjakken, husk også beskyttelse for hals
  • Hansker eller vindvotter gjerne med ullvotter inni, ta gjerne med ekstra par
  • Ekstra tørre sokker og to plastposer dersom du skulle bli våt på bena.
  • Sykkelbukse med ekstra polstring for et hardt sykkelsete.
  • Vanntett deksel/lomme til mobiltelefon?

Maten er tradisjonell norsk. Har du spesielle behov?

Maten som serveres er tradisjonell norsk.

På våre fjellturer tenker vi å ta med matpakke fra hotellet (brød, pålegg, mineralvann, kaffe/te). Vi tar med to små stormkjøkken som gjør det mulig å varme drikke eller en suppe sammen med brød. Dersom du har ønsker utover dette, ber vi om at du tar med egen turproviant/stormkjøkken. Skulle det være spesiell mat som du ønsker å unngå, ber vi om at du opplyser om dette til oss på forhånd.